Korttidsarbete – nya förutsättningar
Från den 29 mars gäller den nya lagen för korttidsarbete och samtidigt öppnas Tillväxtverket e-tjänsten för ansökan. Stöd för korttidsarbete kan sökas från december till juni, totalt sju månader.
Tillväxtverket har öppnat tjänsten för ansökan om stöd för korttidsarbete. Stödet är möjligt att söka för alla företag som uppfyller villkoren, även de som enligt ordinarie regler skulle ha fått invänta en karenstid. En förutsättning för att kunna få stöd är att de grundläggande villkoren gällande företagets ekonomiska status uppfylls. I jämförelse med föregående års villkor är det en del förändringar. Så sent som den 24 mars beslutade Riksdagen att möjliggöra högre stödnivå hela stödperioden ut. Från att vara olika förutsättningar för olika kalendermånader gäller nu samma nivåer för arbetstidsminskning, löneminskning och subventionsgrad med undantag för om stöd söks för 1 december 2020- 11 januari 2021. Skillnaden för denna period jämfört med övriga månader är nivån på 80% i arbetstidsminskning som inte då inte är möjlig. De finns nivåer därmed motsvarande procentuell minskning av arbetstiden 20, 40, 60 för samtliga månader och 80 för alla utom december 2020.
Stödet för korttidsarbete under 2021 förutsätter att det finns nya avtal, även om företaget har fått korttidsstöd under 2020. När företaget söker stöd från december till maj måste det finnas stöd i avtal för den period man söker för, både bakåt och framåt i tiden. Den lagändring som kom den 24 mars medför möjlighet till längre avtalsperioder eftersom förutsättningarna blir desamma för samtliga månader, med undantag som nämns ovan. De som redan har avtal för korttidsarbete och haft arbetstidsminskning kan justera stödnivån genom att ersätta befintliga avtal genom retroaktiva avtal som ersätter befintliga. Det går även att flytta timmar mellan kalendermånaderna. Om företaget vill söka mer stöd så ska inte en komplettering göras, utan mer justeringar av stöd söks i samband med avstämningen. I avstämningen går det att som längst söka retroaktivt från mars månad.
I samband med ansökan krävs att avtalen som reglerar korttidsarbetet bifogas, för större företag även ett revisorsyttrande. För att ansökan ska handläggas så fort som möjligt är det viktigt att den är komplett från början. Justeringar och kompletteringar av ansökan medför fördröjning, och att till exempel säkerställa kontaktuppgifter underlättar hanteringen. Det gäller att ansökan endast omfattar ansökan om stöd för personer som var anställda i jämförelsemånaden och som har betalats regelbunden lön till. Undantaget kan vara de som har haft en giltig frånvaro, exempelvis föräldralediga. För de personerna kan det behövas styrkande såsom tidrapporter som visar på anställning med giltig frånvaro. Det är väldigt viktigt att dokumentera förutsättningar och beslut som fattas gällande korttidsarbete.
Från den 1 juli kommer avstämning av stödet att göras. Det är en skillnad mot det tidigare stödet som krävde avstämning var tredje månad. En viktig kontroll att göra i samband med avstämning är att ansökan verkligen är signerad, så lägg in det på checklistan redan nu.
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Konkurserna ökar – vad tänka på?
Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …
Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner
När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …
Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen
En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa …