Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!

Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom.

1. Skriv ett anställningsavtal 

 Ett tydligt anställningsavtal skapar trygghet för både dig och den du anställer. Du som arbetsgivare är skyldig att lämna skriftligt besked om anställningens grundläggande villkor. Det kan du göra i anställningsavtalet. Om något i avtalet ändras ska du informera om det skriftligen.  

2. Säkerställ att arbetsuppgifterna är anpassade för yngre  

När du anställer en yngre person gäller särskilda arbetsmiljöregler avseende bland annat arbetstider och arbetsuppgifter.  

Arbetsuppgifterna ska vara lämpliga och ofarliga för ungdomen. Med stigande ålder får arbetsuppgifterna vara mer ansvarstagande och normala. Vissa arbetsuppgifter får däremot aldrig utföras av en minderårig. Läs mer om vilka arbetsuppgifter som minderåriga får utföra. 

Det finns tydliga regler för arbetstider om den anställde är under 18 år. Till exempel måste alla minderåriga ha minst 30 minuters sammanhängande rast efter fyra och en halv timmes arbete. Läs mer om vilka arbetstider som gäller. 

3. Se till att skatten blir rätt! 

Som arbetsgivare kan det vara hjälpsamt att upplysa den anställde om möjligheten att jämka så att skatten blir rätt från början. Jämkning innebär att arbetsgivaren inte behöver dra av lika mycket i skatt från lönen. Skatten som arbetsgivaren drar av tillgodoräknas den anställd när Skatteverket beslutar om skatten för året. Se länk till denna tjänst nedan.

Den som tjänar mindre än 24 873 kronor på ett sommarjobb och inte har andra inkomster under året ska inte betala inkomstskatt. För att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt på inkomsten behöver den anställde lämna ett intyg till arbetsgivaren. 

Även den som sommarjobbar och tjänar lite mer kan ha nytta av att jämka.  

En investering för framtiden 

Utöver att du som arbetsgivare får möjlighet att bidra till en ung persons första erfarenhet av arbetslivet, finns det flera fördelar med att anställa ungdomar. De kan tillföra nya idéer och perspektiv samt bidra med energi som stärker verksamheten på både kort och lång sikt.  
 
Många ungdomar har god teknisk kompetens och anpassar sig snabbt till nya digitala verktyg, vilket är en tillgång i dagens arbetsmiljö. Deras entusiasm och vilja att lära kan dessutom smitta av sig och bidra till en positiv företagskultur. 

Att anställa en ung person kan också innebära lägre löne- och förmånskostnader. Det kan handla om att ingångslönen ofta är lägre än för mer erfarna medarbetare, att vissa förmånskostnader är begränsade i början av anställningen (t.ex. pensionsavsättning och föräldralön), eller att unga personer generellt är mer flexibla vad gäller arbetstid och öppna för deltidslösningar. 

Samtidigt ges möjlighet att forma och introducera personen i företagets arbetssätt och värderingar redan från start, något som på sikt kan leda till långvariga och lojala medarbetare. 

The post Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips! appeared first on Tidningen Konsulten.



Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad

Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och …

Att tänka på när du planerar anställdas semester

Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler  Semesterlagen innehåller både …

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …

Senaste nytt