Skattefri hälso- och sjukvård

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för i vilka situationer hälso- och sjukvård som din arbetsgivare tillhandahåller inom ramen för rehabilitering, förebyggande behandling eller företagshälsovård, kan vara skattefri för dig som är anställd.

Alla förmåner du får från din arbetsgivare är i princip en skattepliktig inkomst för dig. Från och med den 1 juli 2018 gäller det även hälso- och sjukvård.

Till skattepliktig hälso- och sjukvård hör till exempel vanliga läkarundersökningar, provtagning, röntgen eller andra diagnosticerande undersökningar som din arbetsgivare betalar. Även operationer som du kan vara tvungen att genomgå förmånsbeskattas. Det gäller oavsett hur skadan eller sjukdomen uppkommit.

Skattefria förmåner

Vissa förmåner har dock uttryckligen undantagits från beskattning. Det gäller bland annat förmån av företagshälsovård, förebyggande behandling eller rehabilitering din arbetsgivare tillhandahåller dig som ett led i det arbetsmiljöarbete han enligt arbetsmiljölagen är ansvarig för. I de flesta fall avser sådana insatser anpassning av arbetsplatsen samt möjlighet för dig att träna på arbetstid. Men skattefriheten gäller även eventuell hälso- och sjukvård som ingår som en del av den förebyggande behandlingen eller rehabiliteringen. Däremot är inte en behandling som avser att bota en sjukdom skattefri, poängterar Skatteverket.

Samarbete med Försäkringskassan

Rehabilitering som sker i samarbete med Försäkringskassan är alltid skattefri för dig. Detsamma gäller rehabiliteringsåtgärder som ingår i den plan för återgång i arbetet som arbetsgivaren är skyldig att upprätta när din arbetsförmåga varit nedsatt på grund av sjukdom under minst 60 dagar.

Övrig rehabilitering

Din arbetsgivare har ett ansvar för att vidta det åtgärder som krävs för att du ska kunna vara fortsatt anställd. Han kan därför, utan att du beskattas, erbjuda dig behandling av missbruksproblem, ätstörningar eller att du får gå till en fysioterapeut som ett led i en konvalescens. Även funktionsträning som exempelvis hörselträning, talträning och rörelseträning i bassäng är skattefri. Detsamma gäller krisstöd som din arbetsgivare tillhandahåller när du drabbats av en händelse eller situation som är uppslitande eller traumatisk.

Förebyggande behandling

Din arbetsgivare ska även vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att du utsätts för ohälsa eller olycksfall. Sådan förebyggande behandling kan till exempel vara att du erbjuds möjlighet att gå på samtal hos en psykolog, terapeut eller sjuksköterska. Det kan även vara en hälsokontroll med direkt koppling till arbetet, till exempel lungröntken om du vistas i en rökig arbetsmiljö eller blodtrycksmätning om du har ett stressigt jobb.

Företagshälsovård

Medicinska kontroller du gör hos företagshälsovården som ett led i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och som är anpassade till de arbetsmiljörisker du utsätts för i ditt arbete är skattefria. Detsamma gäller övriga besök hos företagshälsovården du gör som ett led i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar.

Övriga hälsoundersökningar och annan hälso- och sjukvård som din arbetsgivare tillhandahåller via företagshälsovården eller via annan aktör, men som inte är ett led i att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatsen, är däremot en skattepliktig förmån framhåller Skatteverket.

Ett läkarbesök som din arbetsgivare beordrar dig att genomgå för att kontrollera riktigheten i ett utfärdat sjukintyg, får dock enligt Skatteverket anses som en åtgärd som ryms inom begreppet förebyggande behandling eller rehabilitering och är därmed skattefritt.

Försäkring

Om din arbetsgivare tecknar en försäkring för dig som ska täcka rehabilitering och förebyggande insatser är den en skattefri förmån för dig. Om försäkringen dessutom täcker skattepliktig hälso- och sjukvård ska du förmånsbeskattas för den skattepliktiga delen av försäkringen.

Fördelningen mellan skattefri och skattepliktig del ska enligt Skatteverket i sådant fall göras med ledning av försäkringens beståndsdelar, inte utifrån bedömningar av varje enskild insats som eventuellt kommit ifråga under året.

Några av Skatteverkets exempel

  1. Linda arbetar som plåtslagare och gör regelbundna besök hos en fysioterapeut. Besöken är skattefria för henne eftersom de är anpassade till de risker hon utsätts för i arbetet och de ingår därför i arbetsgivarens förebyggande arbete.
  2. För att Ali ska komma tillbaka i arbete efter ett komplicerat benbrott på semestern erbjuder arbetsgivaren honom skattefri rehabilitering. Det sker i form av besök hos fysioterapeut och naprapat samt även uppföljningsbesök hos en läkare specialiserad på komplicerade benbrott.
  3. Kurt har svårigheter att klara av sitt arbete på grund av svår tränings- och ätstörning. Den förebyggande behandling eller rehabilitering arbetsgivaren erbjuder Kurt för att förhindra sjukskrivning är skattefri för honom. Det gäller även om det ingår viss uppföljning av läkare.
  4. Kim har drabbats av en livskris. För att undvika sjukskrivning erbjuder arbetsgivaren hen att gå på samtal hos en psykolog. Den förebyggande behandlingen eller rehabiliteringen är skattefri för Kim. Det gäller oavsett om livskrisen beror på arbetet eller den privata situationen.

Skatteverkets ställningstagande 2018-10-30



Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Senaste nytt