
Skattefri hälso- och sjukvård
Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för i vilka situationer hälso- och sjukvård som din arbetsgivare tillhandahåller inom ramen för rehabilitering, förebyggande behandling eller företagshälsovård, kan vara skattefri för dig som är anställd.
Alla förmåner du får från din arbetsgivare är i princip en skattepliktig inkomst för dig. Från och med den 1 juli 2018 gäller det även hälso- och sjukvård.
Till skattepliktig hälso- och sjukvård hör till exempel vanliga läkarundersökningar, provtagning, röntgen eller andra diagnosticerande undersökningar som din arbetsgivare betalar. Även operationer som du kan vara tvungen att genomgå förmånsbeskattas. Det gäller oavsett hur skadan eller sjukdomen uppkommit.
Skattefria förmåner
Vissa förmåner har dock uttryckligen undantagits från beskattning. Det gäller bland annat förmån av företagshälsovård, förebyggande behandling eller rehabilitering din arbetsgivare tillhandahåller dig som ett led i det arbetsmiljöarbete han enligt arbetsmiljölagen är ansvarig för. I de flesta fall avser sådana insatser anpassning av arbetsplatsen samt möjlighet för dig att träna på arbetstid. Men skattefriheten gäller även eventuell hälso- och sjukvård som ingår som en del av den förebyggande behandlingen eller rehabiliteringen. Däremot är inte en behandling som avser att bota en sjukdom skattefri, poängterar Skatteverket.
Samarbete med Försäkringskassan
Rehabilitering som sker i samarbete med Försäkringskassan är alltid skattefri för dig. Detsamma gäller rehabiliteringsåtgärder som ingår i den plan för återgång i arbetet som arbetsgivaren är skyldig att upprätta när din arbetsförmåga varit nedsatt på grund av sjukdom under minst 60 dagar.
Övrig rehabilitering
Din arbetsgivare har ett ansvar för att vidta det åtgärder som krävs för att du ska kunna vara fortsatt anställd. Han kan därför, utan att du beskattas, erbjuda dig behandling av missbruksproblem, ätstörningar eller att du får gå till en fysioterapeut som ett led i en konvalescens. Även funktionsträning som exempelvis hörselträning, talträning och rörelseträning i bassäng är skattefri. Detsamma gäller krisstöd som din arbetsgivare tillhandahåller när du drabbats av en händelse eller situation som är uppslitande eller traumatisk.
Förebyggande behandling
Din arbetsgivare ska även vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att du utsätts för ohälsa eller olycksfall. Sådan förebyggande behandling kan till exempel vara att du erbjuds möjlighet att gå på samtal hos en psykolog, terapeut eller sjuksköterska. Det kan även vara en hälsokontroll med direkt koppling till arbetet, till exempel lungröntken om du vistas i en rökig arbetsmiljö eller blodtrycksmätning om du har ett stressigt jobb.
Företagshälsovård
Medicinska kontroller du gör hos företagshälsovården som ett led i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och som är anpassade till de arbetsmiljörisker du utsätts för i ditt arbete är skattefria. Detsamma gäller övriga besök hos företagshälsovården du gör som ett led i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar.
Övriga hälsoundersökningar och annan hälso- och sjukvård som din arbetsgivare tillhandahåller via företagshälsovården eller via annan aktör, men som inte är ett led i att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatsen, är däremot en skattepliktig förmån framhåller Skatteverket.
Ett läkarbesök som din arbetsgivare beordrar dig att genomgå för att kontrollera riktigheten i ett utfärdat sjukintyg, får dock enligt Skatteverket anses som en åtgärd som ryms inom begreppet förebyggande behandling eller rehabilitering och är därmed skattefritt.
Försäkring
Om din arbetsgivare tecknar en försäkring för dig som ska täcka rehabilitering och förebyggande insatser är den en skattefri förmån för dig. Om försäkringen dessutom täcker skattepliktig hälso- och sjukvård ska du förmånsbeskattas för den skattepliktiga delen av försäkringen.
Fördelningen mellan skattefri och skattepliktig del ska enligt Skatteverket i sådant fall göras med ledning av försäkringens beståndsdelar, inte utifrån bedömningar av varje enskild insats som eventuellt kommit ifråga under året.
Några av Skatteverkets exempel
- Linda arbetar som plåtslagare och gör regelbundna besök hos en fysioterapeut. Besöken är skattefria för henne eftersom de är anpassade till de risker hon utsätts för i arbetet och de ingår därför i arbetsgivarens förebyggande arbete.
- För att Ali ska komma tillbaka i arbete efter ett komplicerat benbrott på semestern erbjuder arbetsgivaren honom skattefri rehabilitering. Det sker i form av besök hos fysioterapeut och naprapat samt även uppföljningsbesök hos en läkare specialiserad på komplicerade benbrott.
- Kurt har svårigheter att klara av sitt arbete på grund av svår tränings- och ätstörning. Den förebyggande behandling eller rehabilitering arbetsgivaren erbjuder Kurt för att förhindra sjukskrivning är skattefri för honom. Det gäller även om det ingår viss uppföljning av läkare.
- Kim har drabbats av en livskris. För att undvika sjukskrivning erbjuder arbetsgivaren hen att gå på samtal hos en psykolog. Den förebyggande behandlingen eller rehabiliteringen är skattefri för Kim. Det gäller oavsett om livskrisen beror på arbetet eller den privata situationen.
Skatteverkets ställningstagande 2018-10-30
Undvik kvarskatt nästa år
Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …
Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?
Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …
Julgåvor – vad gäller i år?
Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …
Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …
Fick du slutskattebeskedet i augusti?
Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …
Höstaktuellt om semester
Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …
Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!
Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …
Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår
Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …
Höjd ränta på skattekontot- igen
För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …